Kompot z suszu – aromatyczny koktajl witamin.
Kompot z suszu nieodłącznie kojarzy się z Wigilią – pity jest praktycznie wyłącznie w okresie świąt Bożego Narodzenia. A szkoda…
Mamy dla Ciebie zdrową porcję wiedzy – swiateczny poradnik. Znajdziesz w nim nasze Bożonarodzeniowe przepisy oraz praktyczne rady jak uczynić święta zdrowszymi.
Z dietetycznego punktu widzenia:
Kompot z suszu to koktajl wielu cennych składników odżywczych, m.in. witamin z grupy B, witaminy A oraz potasu, żelaza i błonnika pokarmowego. Ważne jest, aby kompot nie był zbyt słodki. Część cukru można zastąpić stewią (najlepiej suszoną), aby zmniejszyć kaloryczność kompotu nie rezygnując z jego słodyczy. Korzystnym dla naszego zdrowia będzie też unikanie wędzonych owoców (np. śliwek), ponieważ związki pochodzące z dymu wędzarniczego podejrzewane są o działanie pronowotworowe.

Kompot z suszu, odpowiednio podany nie tylko świetnie smakuje ale doskonale prezentuje się na wigilijnym stole.
Składniki:
- cztery duże garści (500-600 g) ulubionych suszonych owoców (jabłka, gruszki, sliwki obowiązkowo, do tego mogą być aronie, morele, rodzynki)
- Kilka goździków
- Laska cynamonu, najlepiej cejlońskiego
- odrobina startej skórki pomarańczy
- 2-3 l zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Suszone owoce przepłukać zimną wodą
- Owoce z przyprawami włożyć do sporego garnka i zalać zimną wodą (2-3 l)
- Poczekać aż owoce napęcznieją.
- Po tym czasie gotować na wolnym ogniu ok 1 godziny.
- Podawać ostudzony.
W razie konieczności zimy kompot można delikatnie doslodzic miodem. Owoce można powtórnie zalać mniejsza ilością wody lub zjeść osobno 😉
Smacznego!
Autor:
Z chęcią odpowiem na wszystkie pytania w komentarzach poniżej.