Libańska sałatka Tabbouleh – przepis.
Kolorowa sałatka Tabbouleh będzie dla Twojego organizmu zastrzykiem witamin i składników mineralnych.
Jeśli dodasz do niej na przykład porcję gotowanego na parze łososia otrzymasz pyszny i pełnowartościowy obiad. Oczywiście sałatkę możesz też zapakować do pojemnika i zjeść w pracy/szkole na drugie śniadanie lub lunch.
Dowiedz się: dlaczego natka pietruszki jest taka zdrowa!
Składniki:
4 pęczki natki pietruszki
kilka liści świeżej mięty
2 duże pomidory
1 cebula
2-3 łyżki kaszy kuskus (lub burghul)
sok z 1-2 cytryn
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
szczypta mielonego ziela angielskiego
Sposób przygotowania:
- Kaszę wsyp na sitko, przelej gorącą wodą i przełóż do dużej miski.
- Posiekaj drobno cebulę i dołóż do kaszy. Dodaj ziele angielskie, wymieszaj dokładnie.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki, pokrój w drobna kostkę. Przełóż na sitko zawieszone nad miską z kaszą i cebulą tak, aby wyciekający z pomidorów sok nasączył kaszę.
- Natkę pietruszki posiekaj drobniutko z liśćmi mięty.
- Wyciśnij sok z cytryn.
- Tuż przed podaniem połącz pomidory i zieleninę z kaszą. Dodaj oliwę, sok z cytryny. Dopraw do smaku solą i zielem angielskim. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.
Autor: