Świąteczny makowiec pełen wapnia – przepis
Żeby nie wiem co, MAKOWIEC musi być! I to najlepiej z jak największą ilością bakalii i maku i orzechów i z kruchym ciastem, mmmmmmmm 😉
Nie tylko makowiec – więcej Bożonarodzeniowych przepisów znajdziesz w naszym świątecznym poradniku.
Z dietetycznego punktu widzenia:
Mak, będący sercem tego ciasta jest doskonałym źródłem wapnia – zawiera aż 10 razy więcej tego składnika mineralnego niż mleko! Dodatek rodzynek i innych suszonych owoców dostarczy dodatkowo błonnika, a migdały i orzechy – korzystnych kwasów tłuszczowych. Do przygotowania tego makowca wykorzystano niewielki dodatek cukru – zawiera jednak miód oraz bakalie, które dostarczą odpowiednią ilość słodyczy (oby nie za dużo!). Nie można jednak zapomnieć, że makowiec, podobnie jak inne ciasta jest bardzo kaloryczny. Aby konsekwencje jego spożycia nie przeważyły nad korzyściami klucz jest jeden – umiarkowanie w jedzeniu!

Makowiec poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi i odżywczymi, także pięknie prezentuje się na świątecznym stole.
Składniki:
Masa makowa:
400 maku
woda + mleko do zalania maku
2 szkl dowolnych bakalii
4 żółtka
4 białka
szczypta soli
miód do smaku (część dodaj do masy, resztę do żółtek)
100 g masła
Kruche ciasto:
2,5 szkl mąki
2 łyżki cukru
150 – 200 g masła lub margaryny
odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Mak zagotuj z wodą i mlekiem (pół na pół mleka i wody – lejemy tyle, żeby przykryło cały mak). Pogotuj chwilę i odstaw do wystudzenia. Następnie odsącz dokładnie (najlepiej wyciśnij przez gazę).
- Zagnieć kruche ciasto. Połowę wyłóż na spód foremki i podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C (grzałka dolna + termoobieg) przez ok. 15 minut.
- Mak zmiel z bakaliami i orzechami oraz miodem i masłem. Żółtka ubij z miodem na jasną masę, a białka solą na sztywną pianę. Do zmielonej masy makowej dodaj żółtka, a potem białka – wymieszaj bardzo delikatnie i dokładnie (najlepiej ręką).
- Na podpieczony spód wyłóż masę makową, a z reszty ciasta zrób kruszonkę. Piecz w 180 st. C (grzałka dolna + termoobieg) przez ok. 50 minut. Odstaw do wystudzenia.
Jeżeli lubicie jak w makowcu jest duuużo maku, to zdecydowanie jest to ciasto dla Was.
Mimo, że w masie makowej nie ma cukru, to ilość bakali nadaje rekompensuje słodki smak.
Jak dla mnie makowiec, to zdecydowanie świąteczne must have!
Smacznego!
Autor:
Moich smacznych przepisów szukajcie także na mojej stronie na FB
Z chęcią odpowiem na wszystkie pytania w komentarzach poniżej.