Co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność?

Układ odpornościowy chroni nasz organizm przed szkodliwymi czynnikami – zewnętrznymi i wewnętrznymi. Najbardziej narażony na wnikanie zagrażających naszej odporności drobnoustrojów do wnętrza organizmu jest… układ pokarmowy. Warto o niego zadbać przede wszystkim zdrową, zbilansowaną dietą, w której nie zabraknie takich składników jak m.in.: kwasy tłuszczowe, witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Nie ma mowy o odporności, gdy organizm nie jest odpowiednio odżywiony

Składniki odżywcze dostarczane organizmowi w jedzeniu mają duży wpływ na pracę układu odpornościowego – oddziałują na funkcjonowanie błony śluzowej jelit, aktywność przeciwzapalną oraz funkcjonowanie komórek obronnych organizmu. Jeśli nie przyjmujemy wystarczającej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i omega-6), organizm nie reaguje odpowiednio na pojawienie się stanu zapalnego. Niedobór witaminy A wpływa negatywnie na funkcjonowanie całego układu, przez co m.in. zwiększa się podatność na choroby zakaźne. Braki związane z witaminami D i E też nie pomagają w łagodzeniu stanu zapalnego. Za mało selenu w organizmie prowadzi do osłabienia odpowiedzi immunologicznej na infekcje bakteryjne i wirusowe. Zbyt niski poziom żelaza powoduje zwiększenie ryzyka infekcji bakteryjnych i zakażeń, a także obniża funkcje bakteriobójcze. Dobrze zbilansowana dieta to podstawa w dbaniu o odporność.

3 produkty, które wzmocnią twoją odporność

Dietino - Co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność - CZOSNEK

CZOSNEK

Po ten stosowany od pokoleń składnik domowych mikstur na przeziębienie warto sięgać i dziś. Świeży czosnek ma dużą zawartość allicyny, dzięki czemu ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe, co czyni go skutecznym środkiem w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. Poza witaminami od A do E czosnek zawiera też sporo składników mineralnych, takich jak magnez, żelazo czy siarka czy. Najważniejszym zdrowotnym atutem tego warzywa cebulowego są właściwości bakteriobójcze. Nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem.

Dietino - Co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność - MARCHEW

MARCHEW

To świetny, naturalny środek na wzmocnienie odporności dostępny niemal wszędzie. Jest bogatym źródłem beta-karotenu, czyli substancji przekształcającej się w witaminę A. Witamina A z kolei wpływa pozytywnie na układ odpornościowy wspierając i wzmacniając odpowiedź immunologiczną w przypadku wtargnięcia do organizmu toksyn i innych obcych substancji. Jedzenie lub picie soku z marchwi wspomaga odporność dzięki wysokiej zawartości w niej witaminy C.

Dietino - Co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność - TŁUSTE RYBY MORSKIE

TŁUSTE RYBY MORSKIE

Są nieocenionym źródłem witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Witamina D ma działanie immunomodulujące oraz pobudza wydzielanie przeciwciał przez limfocyty B. Z kolei wielonienasycone kwasy wpływają pozytywnie na komórki układu odpornościowego prawdopodobnie poprzez wpływ na wydzielanie związków, odpowiedzialnych za komunikację pomiędzy nimi. Należy pamiętać, żeby zwracać szczególna uwagę na jakość i pochodzenie ryb.

🥗

Chcesz wzmocnić swoją odporność? Tego unikaj!

Chcesz wzmocnić swoją odporność - tego unikaj - SŁODYCZE

SŁODYCZE

Same w sobie nie muszą być złe, szczególnie takie, które przygotujemy samodzielnie na bazie korzystnych lub neutralnych dla zdrowia słodkich składników. Problemem jest cukier, a ściślej – jego nadmiar w produktach z tej kategorii. Badania mówią, że cukier może obniżać odporność organizmu nawet o 50% Ma to związek głównie z faktem, że hamuje on zdolność białych krwinek do niszczenia patogenów, takich jak wirusy czy bakterie. Biały cukier zaburza też działanie witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami. Zamiast kolejnego ciasteczka warto zatem sięgnąć po marchewkę lub, jeśli nie możemy odmówić sobie czegoś słodkiego, po banana lub suszone daktyle. Biały rafinowany cukier nie niesie żadnych wartościowych składników, a odżywczych jedynie kalorie, natomiast naturalne cukry proste i złożone (błonnik) występujące w owocach, warzywach dostarczą organizmowi dodatkową dawkę witamin i minerałów.

PALENIE PAPIEROSÓW

To jeden z głównych czynników chorób związanych z układem sercowo-naczyniowym i oddechowym oraz oczywiście nowotworów. Będąca konsekwencją palenia osłabiona odporność wpływa na występowanie wielu najróżniejszych chorób. Dym papierosowy ogranicza funkcje immunologiczne, obniżając odporność przeciw bakteriom i wirusom, wykazuje też właściwości alergizujące i ma wyjątkowo negatywne działanie na błonę śluzową układu pokarmowego i układ nerwowy. Palenie papierosów przyczynia się również do obniżenia skuteczności farmakoterapii.

Chcesz wzmocnić swoją odporność - tego unikaj - SMAŻENIE

SMAŻENIE

W trakcie smażenia jedzenie na głębokim tłuszczu, powstają w nim tłuszcze trans oraz wolne rodniki. Są to potencjalnie rakotwórcze substancje, które mogą osłabiać system odpornościowy. Smażenie lepiej zastąpić przygotowaniem zdrowszego posiłku korzystając z gotowania lub pieczenia piekarniku. Smażenie niszczy też witaminę D, istotną szczególnie dziś, gdy nasz organizm potrzebuje wzmocnienia odporności.