Dieta Standardowa – śródziemnomorska

  • Twój cel to bezpieczna redukcja masy ciała?
  • Chcesz utrzymać zdrową, smukłą sylwetkę?

To dieta dla Ciebie! 🙋

Aby pomóc Ci schudnąć lub po prostu poprawić Twoje samopoczucie stworzyliśmy Dietę Standardową – śródziemnomorską. W jej skład wchodzą starannie dobrane posiłki oparte na dużej ilości warzyw i owoców, niskiej ilości czerwonego mięsa, dużej ilości ryb i niskotłuszczowego nabiału oraz oczywiście oliwie z oliwek. Wszystko po to, aby Twoje posiłki były zbilansowane i miały odpowiednią, obniżoną zawartość kaloryczną.

Dostępna w wariantach kalorycznych: 1500, 2000 Kcal

Dlaczego dieta Standardowa – śródziemnomorska

✔️ Dobre proporcje kwasów omega-3 do kwasów omega-6 wynikająca z częstego spożycia ryb

✔️ Mało kwasów tłuszczowych nasyconych i trans (niewielki udział produktów pochodzenia zwierzęcego)

✔️ Odpowiednio wysoka ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wynikająca z używania oliwy z oliwek

✔️ Niewielka zawartość soli

✔️ Duża zawartość błonnika pokarmowego (rośliny strączkowe, warzywa i produkty pełnoziarniste)

✔️ Duża zawartość naturalnych przeciwutleniaczy: z ziół, warzyw, owoców i oliwy

 

W diecie śródziemnomorskiej występuje sporo produktów o niskim indeksie glikemiczny. Cukry proste znajdziemy głownie tylko w owocach i niewielkich ilości miodu. Dodatkowo, dieta zawiera dużo naturalnego błonnika, przez co nie dochodzi do gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. Wysoka zawartość różnorodnych przeciwutleniaczy pomaga ograniczać wytwarzanie cytokin prozapalnych odpowiedzialnych za postępowanie chorób. Dietę śródziemnomorską można zatem stosować zarówno celem prewencji chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2, oraz po jej zdiagnozowaniu.

Cennik
49 PLN
52 PLN

Przykładowe menu

Śniadanie
Razowe grzanki z awokado i kiełkami
II Śniadanie
Muffinka czekoladowa z musem malinowym
Obiad
Pieczony pstrąg z groszkowo ziemniaczanym puree i pomidorkami w sosie oliwkowo-orzechowym
Podwieczorek
Faszerowany bakłażan zapiekany z pomidorami i serem mozzarella
Kolacja
Sałatka z rostbefem w pieprzowo-ziołowym vinegret
Śniadanie
Razowe grzanki z awokado i kiełkami
II Śniadanie
Muffinka czekoladowa z musem malinowym
Obiad
Pieczony pstrąg z groszkowo ziemniaczanym puree i pomidorkami w sosie oliwkowo-orzechowym
Podwieczorek
Faszerowany bakłażan zapiekany z pomidorami i serem mozzarella
Kolacja
Sałatka z rostbefem w pieprzowo-ziołowym vinegret
Śniadanie
Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą
II Śniadanie
Jogurt z borówkami i granolą orzechową
Obiad
Grillowane kofty z indyka z sałatką tabbouleh
Podwieczorek
Zupa krem z burka i chilli
Kolacja
Pizza z oliwkami i grzybami
Śniadanie
Pasta z makreli, chlebek żytni i ogórek marynowany
II śniadanie
Sernik z zieloną herbatą matcha
Obiad
Spaghetti ze szpinakiem i serem ricotta
Podwieczorek
Sałatka z krewetkami, pomarańczą i rukolą
Kolacja
Pierożki z nadzieniem z bobu i szałwii
Śniadanie
Placuszki z cukinii z serem feta
II śniadanie
Krucha tarta z solonym karmelem i czekoladą
Obiad
Łosoś pieczony w czerwonym pesto i warzywach
Podwieczorek
Carpaccio z pieczonego buraka z serem kozim
Kolacja
Falafel z tortillą pełnoziarnistą i pastą z pieczonych warzyw
Śniadanie
Wiosenny omlet z sosem tzatziki
II śniadanie
Imbirowe ciasteczka owsiane
Obiad
Szaszłyki z indyka z pieczonymi frytkami z batatów w panierce ziołowej
Podwieczorek
Krem z pomidorów pelati z zielonym pesto
Kolacja
Sałatka caprese ze szpinakiem i oliwkami
Śniadanie
Jajka faszerowane tuńczykiem, chleb żytni i warzywa z sezamem
II śniadanie
Pankejki z konfiturą figową
Obiad
Gniocchi truflowe z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Podwieczorek
Chrupiąca ciecierzyca w sałatce z porem i jabłkiem
Kolacja
Wrapy z pastą z pieczonych warzyw
Śniadanie
Serek wiejski z jabłkiem i orzechami
II śniadanie
Smoothie pomarańcza z mango
Obiad
Risotto z pieczarkami, czerwoną fasolą i serem mozzarella, pomidory w cytrynowym dressingu
Podwieczorek
Pasta hummus z warzywami i krakersami żytnimi
Kolacja
Sałatka grecka z vinegret