Dieta Odchudzająca – śródziemnomorska

  • Twój cel to bezpieczna redukcja masy ciała?
  • Chcesz utrzymać zdrową, smukłą sylwetkę?

To dieta dla Ciebie! 🙋

Aby pomóc Ci schudnąć lub po prostu poprawić Twoje samopoczucie stworzyliśmy dietę Odchudzającą – śródziemnomorską. W jej skład wchodzą starannie dobrane posiłki oparte na dużej ilości warzyw i owoców, niskiej ilości czerwonego mięsa, dużej ilości ryb i niskotłuszczowego nabiału oraz oczywiście oliwie z oliwek. Wszystko po to, aby Twoje posiłki były zbilansowane i miały odpowiednią, obniżoną zawartość kaloryczną.

Dostępna w wariantach kalorycznych: 1200 Kcal

Dlaczego dieta Odchudzająca – śródziemnomorska

✔️ Dobre proporcje kwasów omega-3 do kwasów omega-6 wynikająca z częstego spożycia ryb

✔️ Mało kwasów tłuszczowych nasyconych i trans (niewielki udział produktów pochodzenia zwierzęcego)

✔️ Odpowiednio wysoka ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wynikająca z używania oliwy z oliwek

✔️ Niewielka zawartość soli

✔️ Duża zawartość błonnika pokarmowego (rośliny strączkowe, warzywa i produkty pełnoziarniste)

✔️ Duża zawartość naturalnych przeciwutleniaczy: z ziół, warzyw, owoców i oliwy

 

W diecie śródziemnomorskiej występuje sporo produktów o niskim indeksie glikemiczny. Cukry proste znajdziemy głownie tylko w owocach i niewielkich ilości miodu. Dodatkowo, dieta zawiera dużo naturalnego błonnika, przez co nie dochodzi do gwałtownych wahań poziomu glukozy we krwi. Wysoka zawartość różnorodnych przeciwutleniaczy pomaga ograniczać wytwarzanie cytokin prozapalnych odpowiedzialnych za postępowanie chorób. Dietę śródziemnomorską można zatem stosować zarówno celem prewencji chorób układu krążenia czy cukrzycy typu 2, oraz po jej zdiagnozowaniu.

Cennik
48

Przykładowe menu

Śniadanie
Razowe grzanki z awokado i kiełkami
II Śniadanie
Muffinka czekoladowa z musem malinowym
Obiad
Pieczony pstrąg z groszkowo ziemniaczanym puree i pomidorkami w sosie oliwkowo-orzechowym
Podwieczorek
Faszerowany bakłażan zapiekany z pomidorami i serem mozzarella
Kolacja
Sałatka z rostbefem w pieprzowo-ziołowym vinegret