Bezglutenowa i Bezlaktozowa

  • Chcesz zmniejszyć konsumpcję glutenu?
  • Masz obniżoną tolerancję dla przyjmowania laktozy?

To dieta dla Ciebie! 🙋

Z myślą o wsparciu i poprawie Twojego stanu zdrowia stworzyliśmy dietę bezglutenową i bezlaktozową. Wykluczyliśmy z niej produkty będące największym źródłem glutenu, stosując ich odpowiednie zamienniki. Przygotowując codziennie pięć świeżych posiłków w ramach tej diety sięgamy po roślinne odpowiedniki nabiału takie jak np. tofu czy mleko roślinne. Wszystko po to, aby Twoje posiłki były w pełni przyswajalne i jednocześnie zbilansowane.

Dostępna w wariantach kalorycznych: 1200, 1500, 2000, 2500 Kcal

Jeżeli myślisz o diecie wspierającej poprawę swojego stanu zdrowia, chcesz zmniejszyć konsumpcję glutenu, a dodatkowo masz obniżoną tolerancję dla przyjmowania laktozy, to zdecydowanie polecamy Ci ten wariant. Z diety bezglutenowej i bezlaktozowej wyeliminowaliśmy produkty będące największym źródłem glutenu stosując ich odpowiednie zamienniki, a przygotowując posiłki sięgamy po roślinne odpowiedniki nabiału, takie jak np. tofu czy mleko roślinne. Dzięki temu wszystkie dania są w pełni przyswajalne i jednocześnie zbilansowane.

Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których według ustaleń FAO/WHO zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na kg) i oznacza się je międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa.

👨‍⚕️ Warto stosować tego typu dietę u osób z chorobami i stanami zapalnymi jelit, m.in. w celiakii, zespole drażliwego jelita czy chorobie Leśniowskiego-Crohna.

Cennik
58 PLN
59 PLN
59 PLN
59 PLN

Przykładowe menu

Śniadanie
Kukurydziane grzanki z awokado i kiełkami
II śniadanie
Muffinka czekoladowa z musem malinowym
Obiad
Pieczony pstrąg z groszkowo ziemniaczanym puree i pomidorkami w sosie oliwkowo-orzechowym
Podwieczorek
Faszerowany bakłażan zapiekany z pomidorami
Kolacja
Sałatka z rostbefem w pieprzowo-ziołowym vinegret
Śniadanie
Kukurydziane grzanki z awokado i kiełkami
II śniadanie
Muffinka czekoladowa z musem malinowym
Obiad
Pieczony pstrąg z groszkowo ziemniaczanym puree i pomidorkami w sosie oliwkowo-orzechowym
Podwieczorek
Faszerowany bakłażan zapiekany z pomidorami
Kolacja
Sałatka z rostbefem w pieprzowo-ziołowym vinegret
Śniadanie
Szakszuka ze szpinakiem i ciecierzycą
II śniadanie
Jogurt z borówkami i granolą orzechową
Obiad
Grillowane kofty z indyka z sałatką z soczewicy
Podwieczorek
Zupa krem z burka i chilli
Kolacja
Pizza z oliwkami i grzybami
Śniadanie
Pasta z makreli, amarantuski i ogórek marynwany
II śniadanie
Sernik z zieloną herbatą matcha
Obiad
Spaghetti bolognese
Podwieczorek
Sałatka z krewetkami, pomarańczą i rukolą
Kolacja
Pierożki z nadzieniem z bobu i szałwii
Śniadanie
Placuszki z cukinii z serem feta
II śniadanie
Tarta z solonym karmelem i kakao
Obiad
Łosoś pieczony w czerwonym pesto i warzywach
Podwieczorek
Carpaccio z pieczonego buraka
Kolacja
Falafel z pastą z pieczonych warzyw
Śniadanie
Wiosenny omlet z sosem tzatziki
II śniadanie
Kasztanowe ciasteczka imbirowe
Obiad
Szaszłyki z indyka z pieczonymi frytkami z batatów w panierce ziołowej
Podwieczorek
Krem z pomidorów pelati z zielonym pesto
Kolacja
Sałatka caprese ze szpinakiem i oliwkami
Śniadanie
Jajka faszerowane tuńczykiem, chleb kukurydziany i warzywa z sezamem
II śniadanie
Pankejki z konfiturą figową
Obiad
Gniocchi truflowe z kurczakiem i suszonymi pomidorami
Podwieczorek
Chrupiąca ciecierzyca w sałatce z porem i jabłkiem
Kolacja
Wrapy z pastą z pieczonych warzyw
Śniadanie
Twarożek z jabłkiem i orzechami
II śniadanie
Smoothie pomarańcza z mango
Obiad
Risotto z indykiem i czerwoną fasolą, pomidory w cytrynowym dressingu
Podwieczorek
Pasta hummus z warzywami i amarantuski
Kolacja
Sałatka grecka z vinegret